115
SWITCH SECTION

Slik senker du strømforbruket

Strømprisene har nådd rekordnivåer, men med forholdsvis enkle tiltak kan du unngå at vinterens strømregninger blir unødvendig høye

For Midt Energi

Silje Nystrand Larsen

Midt Energi

2. oktober 2021
For Midt Energi

Silje Nystrand Larsen

Midt Energi

2. oktober 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211005090948693.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211005090947678.jpg?maxwidth=900
0

Selv om det er viktig å ha en god strømavtale og så lave priser som mulig, er det én ting du ikke kommer unna: den billigste strømmen er den du ikke bruker i det hele tatt. For hver kWh som ikke brukes sparer du både utgiftene til selve strømmen, nettleien og offentlige avgifter.

Gjør noe med forbruket til oppvarming

Hvis du vil spare strøm, og dermed penger, er det viktig å vite hva slags strømforbruk som virkelig koster penger. På toppen av listen finner vi strømforbruk som går til oppvarming av boligen. Faktisk går så mye som 60 prosent av det totale strømforbruket i en bolig til nettopp oppvarming. Her vil det selvsagt være forskjeller mellom ulike boliger. I moderne boliger som er godt isolerte kan andelen som går til oppvarming være nede i 40 prosent, mens gamle boliger som er sparsommelig isolerte kan ligge opp mot 70 prosent.

Uansett er det liten tvil om at det er mye å hente på kutte ned på oppvarmingen. Det er flere tiltak som kan settes i verk. For det første kan du senke temperaturen i boligen et hakk eller to. Senker du temperaturen med én grad, kan du redusere forbruket med 5 prosent.

Tenk også gjennom hvilke rom du har behov for varme. Kanskje du kan lukke dørene og senke temperaturen enda mer på gjesterommet eller i kjellerstua som sjelden brukes? Tenk gjennom hvilke soner i huset som skal være varme og hvilke som kan være kalde. Bare husk at rom der det går vannrør må ha en viss temperatur for at vannet ikke skal fryse.

Natt- og dagsenking gir best effekt

Enda mer effekt får du dersom du stiller inn ovnene dine til dag- og nattsenking. Det vil si at temperaturen senkes når du sover om natten og når familien er på jobb og skole om dagen. Gjør du dette kan du redusere forbruket med 15 – 25 prosent. Effekten av dag- og nattsenking er størst i boliger som er dårlig isolerte. Det henger sammen med at det krever mye energi for å holde varmen i en bolig der varmetapet er stort. For at dag- og nattsenking skal gjøre en forskjell bør temperaturen senkes med 4 – 5 grader i minimum 2 – 3 timer av gangen.

Bruk mindre varmtvann

Strømforbruk til varmtvann er nummer to på listen over hva som krever mest strøm og utgjør typisk rundt 20 % av det totale strømforbruket ditt. Det er flere ting du kan gjøre for å redusere disse kostnadene, slik som å:

  • Ta kortere dusjer eller bytte til sparedusj. Ved å halvere vannforbruket til dusjing kan en familie spare flere tusen kroner i året.
  • Fyll opp vaskemaskin og oppvaskmaskin før du setter dem i gang – og vask gjerne på lavest mulig temperatur for å spare strøm.
  • Investere i en ny varmtvannsbereder som holder bedre på varmen

Belysning og elektriske apparater

Gjør du de riktige tiltakene med forbruket som går til oppvarming og varmtvann, henter du de største gevinstene. Likevel har du mer å gå på, for eksempel når det gjelder belysning og diverse elektriske apparater. Er du en av dem som fremdeles ikke har skiftet til LED-lys, kan det være mye å hente på å gjøre dette. Andre ting du bør vurdere er å:

  • Unngå standby-forbruk på elektriske apparater. Trekk heller ut støpselet, så sparer du litt.
  • Still kjøleskap og fryser til riktig temperatur. Kjøleskapet bør ligge på 4-5 grader og fryseren bør holde omtrent minus 18.
  • Lær av våre danske og svenske naboer – slå av lyset i rom som ikke er i bruk

Gå for solceller

Høye strømpriser kan fort bli en del av hverdagen i årene som kommer. Da kan det også være smart å vurdere mer langsiktige tiltak som bidrar til å senke strømregningene. Å montere solceller på taket er en slik løsning. Da kan du produsere din egen, miljøvennlige energi. Det er flere fordeler med solceller på taket:

  • Ingen ekstraregning i form av nettleie eller offentlige avgifter på egen kraftproduksjon.
  • Du kan selge strøm tilbake til kraftleverandør dersom produksjonen er større enn forbruket
  • Du forbedrer energideklarasjonen på boligen
  • Du kan søke støtte fra tilskuddsordninger – både til solceller på nybygg og montering på eksisterende tak.

Hos MidtEnergi kan vi både tilby solcellepaneler som kan monteres på eksisterende tak og integrerte løsninger. Skal du bygge nytt eller skifte det gamle taket, bør du vurdere integrert soltak da det er en fremtidsrettet og stilren løsning. Panelene festes direkte på lekter og danner er nytt, garantert vanntett tak.

Sjekk taket ditt med vår solcellekalkulator.

4408
b-0TrueFalse
left -1 b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210421111341932.png #FFFFFF
Les også