115

Solceller på låvetaket gir mer forutsigbare strømkostnader

Reduser usikkerheten knyttet til fremtidige strømpriser ved å investere i solcelleanlegg på gården.

Av Midt Energi

Silje Nystrand Larsen

Midt Energi

20. september 2023
SWITCH SECTION
https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230918123326132.jpg?maxwidth=2000 https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230918123307261.jpeg
0

Solceller gir bedre forutsigbarhet og lavere strømpriser

Gårds- og landbruksdrift krever mye energi, og for å oppfylle landbrukets klimaplan for 2021 til 2030 vil det energibehovet øke ytterligere. I planen er det nemlig helt konkrete mål og satsningsområder knyttet til fossilfrie maskinparker og fossilfri oppvarming – som i stor grad betyr at de fossile energikildene kommer til å bli erstattet med elektrisitet.


Da er det en utfordring at strømprisene har steget markant. Elektrifisering koster ganske enkelt vesentlig mer enn for bare et par år siden. Og selv om Europa i stor grad har klart å fri seg fra russisk gass og dermed redusert både usikkerheten og prisene, må vi forvente at strømprisene i Norge kommer til å ligge på et høyere nivå enn vi har vært vant til historisk sett.


Svingningene kommer trolig også til å være større, og én av årsakene er at fornybare energikilder har blitt en viktigere del av energimiksen. Erfaringsmessig vet vi nemlig at tilførselsgraden av sol- og vindenergi fra andre deler av Europa gir en merkbar effekt på strømprisene i Norden. Dersom vi har litt hell med været vil sol- og vindenergi bidra med en produksjon som gir lavere priser, men det er også motsatt. I tillegg vil selvsagt vintertemperaturer, nedbørsmengder og fyllingsgrad i norske vannmagasiner ha innvirkning på strømprisene.

Nesten som å inngå en langvarig fastprisavtale

Hvis du ønsker mer forutsigbarhet og å redusere usikkerheten knyttet til fremtidige strømpriser, er et av de beste alternativene å investere i et solcelleanlegg på gården. Med store takflater ligger nemlig alt til rette for å montere et anlegg med en energiproduksjon som monner.

Faktisk kan vi sammenlikne et solcelleanlegg som varer i 25 – 30 år med en fastprisavtale av samme varighet ettersom du får en forutsigbar pris på deler av forbruket du har på gården. Det er dessuten relativt billig og enkelt å montere solceller på både eksisterende og nye låvetak, og i løpet av levetiden påløper det få eller ingen vedlikeholdskostnader.


Hos Midt Energi kan vi hjelpe deg med solceller på gården. Vi har eksempelvis to solcellepakker spesialtilpasset stålplatetak på landbruksbygg. Den ene pakken består av 60 stk. 405W solcellepaneler som gir en kilowattpeak på 24,3, mens den andre består av 90 stk. 405W paneler som gir en kilowattpeak på 36,5. Pakkene koster hhv. 275 000 og 380 000 eks. mva. Les mer her

Dersom du ikke ønsker å kjøpe, er det også mulig for gårdsbruk å lease solcelleanlegg i inntil åtte år.


Du bør dessuten merke deg at Midt Energi tilbyr markedets beste pris på overskuddsstrømmen du som plusskunde selger tilbake til oss. Vi betaler deg kr 1,10 for solstrømmen inkl. mva. eller 88 øre ekskl. mva. inntil 4.000 kWh.

Ta kontakt for skreddersydde løsninger

Behovene og mulighetene vil variere fra gårdsbruk til gårdsbruk. Standardpakker passer ganske enkelt ikke for alle. I Midt Energi bidrar vi derfor med rådgivning og forslag til løsninger som sørger for maksimal utnyttelse av potensialet for produksjon av solenergi på akkurat din gård. Uansett hva du velger vil du få et solcelleanlegg som er solid, tilnærmet vedlikeholdsfritt og med en levetid på over 30 år. Vi leverer flere typer solcellepaneler av høyeste kvalitet til gunstige priser.

Ta kontakt med oss i dag for en hyggelig prat om solceller.

3752
TrueFalsec-407
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210421111341932.png #FFFFFF
Les også